Ajankohtaista

Puheenjohtajan joulutervehdys

Historiallinen vuosi päättymässä

Vuosi 2020 jää historiankirjoihin erittäin ikävästä pandemiasta, mutta myös suuresta työelämän muutoksesta. Yksityisellä sektorilla työt mm. palvelualoilla vähenivät. Henkilöstöä lomautettiin ja työntekijöitä irtisanottiin. Työelämä muuttui pysyvästi niissä tehtävissä, joissa on mahdollista tehdä etätyötä. Etätyö tulee jäämään yhä kasvavaksi työnteon muodoksi, niin myös valtion virastojen tehtävissä. Tehtävissä, joissa taistellaan etulinjassa, ei kuitenkaan ole aina mahdollisuutta tehdä työtä etänä, vaan on pakko kohdata asiakkaita, vaikka olisi minkälainen pandemia. Kiitos teille kaikille, että pidätte Tullin toiminnot käynnissä, työskentelitte sitten etulinjassa tai kotona etätöissä!

Alkuvuodesta 2020 valtiolle saatiin neuvoteltua virka- ja työehtosopimus (VES) ajalle 1.4.2020 – 28.2.2022. Neuvottelutulosta on pidettävä erinomaisena, kun huomioidaan, että neuvoteltiin pandemian jo ollessa käynnissä. Vaikka kaikkia tavoitteitamme emme neuvotteluissa saavuttaneet, niin sopimuskaudelle saatiin neuvoteltua mm. palkankorotukset sekä lisäksi virastokohtainen neuvotteluerä. Korvauksettomista Kiky-työajanpidennyksistä luovuttiin lokakuun alussa.

Vuosi 2021 näyttää Tullin osalta hyvältä. Tullin budjetissa ei ole mitään hälyttävää. Työtä meillä tullilaisilla riittää. Brexit, arvonlisäveron alarajan poistuminen ja useat ICT hankkeet lisäävät merkittävästi Tullin työtä. VES sopimuksen mukaiset korotukset palkkoihin ovat tulossa kesäkuussa 2021. Paikallisen virastoerän kohdentaminen ratkeaa kevään 2021 neuvotteluissa. Voimme olla näiltä osin levollisin mielin.

Toivotan oikein hyvää joulua ja uutta vuotta 2021 kaikille liittomme jäsenille sekä yhteistyökumppaneillemme!

Jari Nieminen

Puheenjohtaja

Tullivirkamiesliitto ry

Jäsenetuja yhteistyökumppaneilta