Ajankohtaista

VES-neuvottelutilanne – Tiedote 9/2020

Neuvottelut jatkuivat maanantaina 9.3.2020. Tapaamisessa pääsopijajärjestöt (JUKO, hyvinvointialojen liitto JHL ja Ammattiliitto Pro) ja työnantaja (Valtion työmarkkinalaitos) keskustelivat virastojen antamista ohjeistuksista koronavirukseen liittyen.  Osassa virastojen omia ohjeita on mukana palvelussuhteen ehtoja koskevia yksipuolisia määräyksiä. Näitä Valtiovarainministeriö ei ole koordinoinut.

JUKOn neuvottelijoiden mukaan tilapäinen asetusmuutos, joka mahdollistaa jäädä sairauslomalle flunssan tai mahdollisen koronaviruksen takia nykyistä pidemmäksi ajaksi annetaan torstaina 12. maaliskuuta. JUKO tiedottaa asiasta perjantaina 13. maaliskuuta.

Neuvotteluissa keskusteltiin myös matkakustannusten korvaamiseen liittyvistä kysymyksistä, kuten parkkimaksujen korvaamisesta. Lisäksi keskusteltiin ympäristön huomioimisesta matkustamisen yhteydessä ja lepoajoista pitkien matkojen jälkeen.

Virkaehtosopimusten riitakysymyksien käsittely oli myös esillä. Nykyisin riidat paikallisista tarkentavista virkaehtosopimusasioista menevät paikallisneuvottelun jälkeen suoraan työtuomioistuimeen. Pääsopijajärjestöt pitävät tärkeänä, että ennen työtuomioistuimeen menoa asiat käsitellään keskusneuvottelussa. JUKOn neuvottelijat korostivat, että asioista pitäisi pystyä sopimaan neuvotellen eikä työtuomioistuin ole neuvotteluelin.

Kaikki JUKOn virka- ja työehtosopimukset päättyvät 31. maaliskuuta.

Valtion virka- ja työehtosopimusneuvottelut jatkuvat perjantaina 13. maaliskuuta.

JUKOn valtiosektorilla neuvottelevat neuvottelupäällikkö Markku Nieminen ja puheenjohtaja Jonne Rinne (SPJL).

Tiedustelut:

Puheenjohtaja Jari Nieminen jariolavi.nieminen@gmail.com tai gsm 040 332 6739

Jäsenetuja yhteistyökumppaneilta